Juha Siro, kirjailija

Marilynin hiuspinni

Romaani
Like, 2009
ISBN: 978-952-01-0349-1
Lue näyte

Juha Siro on kirjoittanut romaanin, jossa identiteettimme kyseenalaistetaan. Kuka sen määrittelee – onko sitä edes olemassa? Tarina lähtee liikkeelle Budapestin terrorismin museosta Unkarin kansannousun vuosipäivänä. Kirja kuljettaa lukijaansa myös Pekingistä Tampereelle ja piirtää satiirista kuvaa ajastamme.

Romaani tutkii muistia ja unohdusta. Yllättäviä tapahtumia hetkinä, jolloin muistin hallinta alkaa kadota. Marilynin hiuspinni on sisäkkäisten tarinoiden jatkumo, joka käsittelee myös sukua ja kahden ihmisen poikkeuksellista suhdetta.

Tarinan mies alkaa yllättävästi kadottaa kokemuksiaan ja muistiaan. Tämän korvikkeeksi hän koettaa epätoivoisesti jatkaa aloittamaansa kirjaa isoisästä, joka selvisi hengissä paostaan Muurmannin ratatyömaalta. Merkitystä tarinassa on myös Arthur Millerillä ja Truman Capotella – sekä tietysti Marilyn Monroella.

Marilynin hiuspinnin tarina koskettaa jossain vaiheessa valtaosaa meistä. Sairaudet, jotka vaikuttavat muistiin ja persoonallisuuden muuttumiseen kohtaavat yhä useampia. Romaani kuvaa elämän muutosten psykologisia vaikutuksia, kun tulevaisuudelle on luotava uusi käsikirjoitus ja tulkittava myös menneisyyttä uudelleen

Kirjassa huumori pulpahtaa pohjalta pintaan yllättävissä tilanteissa. Siro käyttää nautittavasti kirjallisia viitteitä ja kuljettaa tarinaa kauniilla ja vahvan aistivoimaisella kielellä, josta häntä on kiitetty. Marilynin hiuspinni julkaistiin elokuussa 2009. Joulukuussa 2009 se valittiin Runeberg-palkintoehdokkaaksi. Marilynin hiuspinni Aamun kirjana Ylen elävässä arkistossa.

Lukunäyte Marilynin hiuspinni -romaanista

Kritiikkikatkelma

Juha Siron Marilynin hiuspinni on herkkä ja psykologisesti tarkka romaani miehestä, joka on menettämässä muistinsa sekä niistä keinoista, joilla mies pyrkii estämään minuutensa murenemista. Teos on taitavasti ja melkein trillerimäisesti rakennettu erilaisten toistuvien muistifragmenttien ympärille, joiden merkitys avautuu lukijalle sivu sivulta. Keskeisiä romaanissa ovat myös intertekstuaaliset viittaukset ja kirjallisuussitaatit, jotka jäsentävät ja avaavat tekstiä kiinnostavalla tavalla. Kerronta on tiivistä, hyvin tarkoituksenmukaista ja kielellisesti hienovaraista - Runeberg palkintoraati